România pierdută

În ianuarie 2012, la 22 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, pe teritoriul statului român trăiesc cu trei milioane de români mai puțin. Restul s-au refugiat în cer sau la străini!

Gata! Am scăpat de România! Țara asta nu mai e a noastră! I-am risipit avuția, i-am vândut zestrea, i-am risipit moștenirea, am înstrăinat-o de sentimentele noastre! Nu o mai iubim! Nu mai e mama noastră! Nu mai e decât o humă pârjolită de lăcomia noastră. E tot mai mică și suntem și tot mai puțini! Ne naștem tot mai rar și murim tot mai des. O vindem pe te miri ce și când va putrezi pe temelii o vom schimba pentru o baracă în Spania! Gata, am scăpat de România! Dumnezeu să ne ierte. Uitate-i vor fi grădinile Maicii Domnului, sfinții Andrei, icoanele, odăjdiile, crucile, cimitirele cu străbuni. România nu mai aduce profit. Nu cu mâna noastră și hărnicia noastră! E gata, ca o baltă secată. O țară de vânzare! Cine dă mai mult, e a lui! Când străinii ne-au dat un sfanț, am dat-o și pe degeaba! Cine vrea cumpără ce vrea! Un prunc, o fecioară, o servitoare, un salahor, un sat, un județ, o Timișoara, un Cluj, un Brașov, un litoral, un Negoiu, o Dunăre, o vie în Vrancea, un pogon de veci! Ducă-se! Nu mai e a noastră. Cui îi mai trebuie? Stă singură, săraca, într-un colț, pe un raft, într-un talcioc de patrii triste, sterpe, lepădate, părăsite. I-am uitat până și cuvintele. Ne e jenă să vorbim românește. Îi hulim limba, i-o stâlcim, i-o disprețuim, o izbim peste bot cu barbarisme yankee. O băgăm în mă-sa! Și gata! Va veni o zi în care pe aici vor mai trece umbrele străbunilor, mânând umbrele mioarelor la păscut sub pământ. Hello! Hello! Ați văzut pe aici un colț de România? N-am văzut! N-am văzut! Ici-colo plăcuțe de proprietate, pe aici nu se trece! Nu priviți spre cer! E moșie particulară!  Dacă va mai întreba cineva… Dacă își va aminti cineva… 20 de milioane, 19 milioane, 18 milioane… Până în anul 2050 am jurat să nu mai fim pe pământ. Adio, Ioane, Vasile, Ileană, Niculae … Adio, Ardeal, adio Oltenia, Moldova, adio București… Adio, biată grădină veștejită, adio leagăne cu prunci, adio meri și struguri românești…  Adio, Alecsandri! Adio, Alecu Russo, adio, Caragiale, adio, luceferi, adio, Eminescu! Gata! Ne-am lepădat de voi! Imediat ce coborâm la est de Tisa,  la nord de Dunăre, la vest de Prut, la sud de Bucovina, o haltă în câmp,  un miros de tăciuni, de gârlă, de scaieți, de pâslă de pir… Și ighen! și hello și zdrazvuite, și benvenuto, și willkommen, și … Nici pâs românește! Asta e… Și nu peste multă vreme, poate, într-o seară tristă, în amurgul tăcut al unui colț pustiu de pământ, dintr-un schit năruit într-o râpă va ieși un pustnic cu trup pirpiriu și suflet stins, cu o lacrimă uscată coborâtă din sicriul unui surâs, și fără a mai privi înapoi se va pierde ca un abur sub cer.  Îngerul veghetor al românilor, chemat de Dumnezeul unui neam pe care până și el – de ce, Doamne, l-ai lăsat din brațe? – l-a părăsit… 

România. Păcat!  

Unii au patria

de iubit.

Eu nu am decât

poporul meu

necăjit

căruia îi port

suferințele

și furia…

M-am născut

în arborele lui

jefuit

în care flăcările

au ars ce e mai bun

din el

și din mine.

Însoțitori

de drum

o vreme

până când moartea

se va îndura

și mă va lua

de lângă el

și poporul meu

va rămâne singur

de mine, biet

poet

refuzat

la curtea

sfințeniei lui

demult

risipite…  

Claudiu Iordache

Reclame

3 comentarii

 1. Nu cred ca Romania-i pierduta. Doar un pic ratacita… si-a pierdut reperele „gratie” anilor de intuneric spiritual din vreme formarii omului nou. Inca mai sunt sperante… o sa dainuiasca acest neam, radacinile nu i s-au uscat cu totul. Uitandu-ma cu atentie in jur, eu inca mai cred. Si asta pentru ca in ciuda vicisitudinilor unii inca simt si gandesc romaneste. Iubesc acest popor.

  p.s. Ma bucur ca am descoperit acest blog.

 2. Cu respect, va contrazic. Ce-i destept nu moare. Vom pierde pamant, poate limba, obiceiuri, dar originile, nu. Mai este inca o Romanie pitoreasca, a stridentelor, cu mixaje occidentale (povestea e veche). Ce aluat se va plamadi, nu stiu si sunt tare curios sa aflu intr-un viitor mic.
  Despre Romania pe care o vad eu:

  http://dinubalan.wordpress.com/2012/02/04/scrasniri-romanesti-dughene-de-fite-tacam-complet-sub-flescaiala-occidentului/

 3. „Mai este inca o Romanie pitoreasca, a stridentelor, cu mixaje occidentale (povestea e veche). Ce aluat se va plamadi, nu stiu si sunt tare curios sa aflu intr-un viitor mic.”

  Tot cu respect, spun, imi mentin parerea. Ceea ce dumneavoastra spuneti, … am accesat si linkul spre blogul dv… este Romania vazuta la televizor, este o imagine a Romaniei, deformata.
  Sunt accentuate acele naravuri, negative, pe care nu le contest. Insa, Romania… poporul roman, este in marea lui majoritate altfel. Desigur, depinde foarte mult prin ce ochi o privim. Nu stiu cat va cunoasteti tara si nici cat ati colindat-o la pas, cat ati stat de vorba cu oamenii acestui pamant, cat v-ati aplecat privirea asupra lor…nu doar asupra nemultumitilor, lenesilor, jmecherilor si a lichelelelor… si nu asupra acelora care arunca piatra… (din nefericire, devin din ce in ce mai multi si asta gratie cutiei vorbitoare, tembelizorul)… ci asupra celor multi, (mai multi decat s-ar crede) modesti, care si pun osul sa faca ceva… si asupra acelor carora painea nu li se pare nici mai alba nici mai neagra decat este… si asta pentru ca stiu ca istoria se scrie si cu ajutorul lor. Desigur ca, depinde foarte mult cum privim aceste locuri si oameni, cat de bine cunoastem si cat temei avem pentru a face comparatii intre noi si altii. Oricum, realitatea, istoria se scrie vrand-nevrand… depinde de fiecare dintre noi cum o scriem si infaptuim. Daca punem o piatra la temelia ei pentru a construi… ori scoatem doua pentru a demola.;)

  Mna, in aparenta doar, am devenit patetica.

  🙂 Numai bine, cu ganduri bune!


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s