Tahrir – Piața Libertății

Tahrir

Piața Libertății

18 zile eroice

Ora libertății bate în acest moment în Egipt. Cairo este astăzi capitala acestei libertăți. Cu 21 de ani în urmă, flacăra libertății s-a aprins în România: la Timișoara, la București, la Arad, la Cluj, la Sibiu, la Brașov, dar românii s-au grăbit s-o stingă. Și de atunci întunericul a coborât asupra României.

Popoarele au și această putere. Când par definitiv îngenuncheate, ele se ridică în picioare și își recapătă dreptul la libertate. Victoria libertății este cea mai frumoasă sărbătoare a istoriei. Să o celebrăm, atunci, acolo unde ea a fost obținută și în numele tuturor celor ce pun libertatea mai presus de viața lor. Și să ne amintim și extraordinara solidaritate a românilor coborâți în stradă pentru a înfrunta represiunea  unei dictaturi sângeroase (În Egipt armata nu a tras în poporul său!), precum și cântecul Timișoarei din decembrie 1989: „Libertate! Libertate!”

Astăzi, 11 februarie 2011, după peste două săptămâni de luptă în Piața Tahrir a libertății lor, libertatea lumii vorbește în limba Egiptului!

Ceea ce dovedește Egiptul astăzi e că o Revoluție nu se organizează. Revoluția se întâmplă. Revoluția este.

„Totul e stupefiant în această revoluție, începând cu calmul, cu civismul său…” (Le Liberation)

„Asta e ceea ce cerem: respect, demnitate… spune Mohamed, instalator venit din Alexandria. Plătesc din banii mei, dar nu-mi pasă dacă voi fi ruinat, măcar vom fi liberi!” (Le Liberation)

„Este o revoluție! Amploarea sa este a celor care nu mai pot fi împiedicați să afirme că Egiptul de după 25 ianuarie e radical diferit de cel dinainte. Vocea poporului s-a ridicat cu claritate și mult curaj, afirmând că această schimbare este inevitabilă. Tinerii egipteni, susținuți de ansamblul generațiilor, spun astăzi ceea ce nimeni n-a îndrăznit să rostească timp de mai multe decenii. Eu repet, este o revoluție!” (Secretarul General al Ligii Arabe, Amr Moussa)

Un maior din armata egipteană, care s-a alăturat manifestanților din Cairo, a anunțat  că alți 15 ofițeri de diferite ranguri s-au dus de asemenea în Piața Tahrir pentru a lua parte la proteste, transmite Reuters în acest moment. „Mișcarea de solidaritate cu poporul a forțelor armate a început!”

„Circa 15 ofițeri s-au alăturat revoluției poporului. Scopurile noastre sunt aceleași cu ale poporului!”

„Ceea ce i-a determinat pe acești ofițeri și pe mine să ne alăturăm revoluției este jurământul de credință pe care l-am depus când am intrat în armată – să protejam națiunea,” a spus Shouman când a fost întrebat dacă ofițerii nu riscă un proces la curtea marțială. Protestatarii l-au ridicat pe Shouman pe umerii lor, strigând „Armata și poporul sunt împreună!”

UPDATE ora 21: La câteva ore după fuga dictatorului Mubarak, șeful Armatei egiptene salută memoria martirilor căzuți în lupta pentru libertate!  La 21 de ani din Decembrie 1989, capi ai Armatei Române nu recunosc și nu respectă Revoluția Română!

Reclame

Un comentariu

 1. Da, in 1989 in Romania a fost REVOLUTIE.

  Claudiu Iordache este printre cei care stiu cel mai bine acest lucru si am intreaga stima pentru domnia sa.

  Chiar daca ecuatia destinului ultierior a fost nefavorabila si Romania a ratat fructificarea libertatii dobandite in ’89, nu cred ca acest lucru este reprosabil celor care au fost printre cei mai aprigi revolutionari, ci poate celor care au ingropat onoarea si frumusetea zilelor din Decembrie 1989, prin minciuni, defaimari nedrepte, aruncare in derizoriu si uitare, dar mai ales celor care doar au stat si nu au facut nici un efort pentru a sprijini schimbarea in bine in toti acesti 20 de ani.

  Avem o tara plina de comentatori si povestitori, care „stiu” si nu misca un deget, pentru ca „ce poti sa faci?”

  Intre altele, lipsa de recunostinta si respect a poporului fata de cei numiti generic „revolutionari”, contestarea lor in bloc, doar din cauza unora ajunsi necinstit si nemeritat in randurile revolutionarilor, a vlaguit si a obligat la abandon singura forta civica care a dovedit curaj si putere de sacrificiu in ultimii 20 de ani.

  Daca revolutionarii nu sunt buni, unde sunt cei care sunt mai buni decat ei?
  Care e numele celor care au facut ceva bun pentru poporul acesta dupa 1989?

  Lumea nu s-a incheiat in 1989. De atunci si pana acum natiunea in loc sa lupte… A DEZERTAT ! Milioane au plecat si alte milioane stau cu mana in san si se plang ca nu se produc minuni care sa le faca viata mai usoara. Singurii activi sunt hotii si escrocii care au dobandit functii si care fac acum legea in tara.

  Parintii isi trimit copiii in strainatate, nu ii invata sa lupte aici, unde e locul lor.
  Am mai spus-o si pe asta: Lipseste o noua ideologie.
  Vreo sugestie?


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s