Epilog la martirajul solitar al Cristianei Anghel

Dacă doamna Anghel va reveni, micuții vor fi singurii care vor avea de suferit. Ne vom muta copiii la altă școală.”

Temperament domol, multă îngăduire, nu să dăm cu pumnul în masă!”

În anul 2010, în plin război tăcut între statul autoritar al lui Băsescu și poporul român, Cristiana Irina Anghel, învățătoare din Caracal, intră în greva foamei doar pentru a convinge Guvernul să respecte legile statului și condiția dascălului român. Intră în greva foamei în care va rămâne peste 60 de zile, arătându-le concetățenilor ei că nu toți românii se supun nedreptăților regimului. După ieșirea din grevă și o perioadă de convalescență, învățătoarea din Caracal nu mai e primită la școala sa! Îi este luata clasa și repartizată o alta. Dar nici acolo nu e acceptată. De data asta nu Regimul, ci părinții o dezavuează. Pentru aceștia exemplul luptei sale nu a stârnit nici un ecou. Dimpotrivă. Colegii ei încep să-i reproșeze că nu a dovedit “temperament domol, multă îngăduire, nu să dăm cu pumnul în masă!” Iată răspunsul societății la sacrificiul celor vrednici! Respingerea celui curajos, alinierea în spatele opresorului, schelălăitura potăii colective, a “omului nou”, douăzeci de ani mai târziu, exhibarea condiției creierului supus, a celui “îngăduitor”, a umilinței “celor mulți și mărunți”, ce pleacă temători fruntea înaintea nedreptății; într-un final, abandonul moral și capitularea generală într-o țară unde guvernanții îi oprimă pe guvernați cu sprijinul guvernaților! Și atunci la ce a mai avut loc Revoluția, ce rost a mai avut sacrificiul, martirajul celor astăzi insultați prin ingratitudine și uitare, ce rost au mai avut faptele trecute de glorie ale unui neam care s-a obișnuit cu capul plecat pentru ca sultanul din toate timpurile să nu i-l taie? Și atunci ce rost mai are existența asta infirmă pe care o trăiesc milioane de români, altfel “optimiști” și “mândri” de misiunea neamului lor, „patrioți sub plapumă” când însuși destinul le este în primejdie? Ne-a reamintit, în schimb, o fragilă dar demnă femeie, lângă ce mulțimi trăim, în ce lume strâmtă ne-a adus soarta.

Doamne, dacă ne-ai părăsit, ai măcar grijă de cei pe care i-ai trimis printre noi pentru a ne lumina, în toată oroarea ei, nevrednicia!


Reclame

2 comentarii

 1. Domnule Claudiu Iordache,
  Va multumesc pentru gandurile bune.
  Cu permisiunea dumneavoastra, subliniez:

  De fapt, din septembrie, se stie in scoala ca eu nu preiau clasa respectiva. Tot din septembrie directorul meu a depus diligentele pentru infiintarea postului de invatator intinerant, avand acordul meu.

  Mai mult, respectiva doamna nu este suplinitoare. Este titulara in comuna Bucinisu, la 25 de km distanta de Caracal. Daca se prezenta la postul dumneai, unde, de asemenea, o asteptau si pe ea alti copii, ar fi trebuit sa faca zilnic naveta. Dar este mai usor si mult mai comod sa predai in oras. Si fara sa te stesezi invatand pentru un concurs dificil.

  Mai mult.
  Probabil ca pruncul dumneaei, nascut la inceputul lunii septembrie, ar fi trebuit sa beneficieze de ingrijirile mamei o minima si rezonabila perioadade timp.
  Psihologii (foarte „competenti” in ceea ce ma priveste) ce spun referitor la acest aspect?!

  Ceilalti copii, de la Caracal, pe mine nici nu ma cunosteau. Cum ar fi putut fi stresati?
  Copiii mei au absolvit clasa a IV-a. Actualmente sunt la gimnaziu, in clasa a V-a.

  Mai mult.
  Statutul Personalului Didactic si, la unul dintre articole, prevede ca personalul didactic poate fi detasat la cerere numai DOI ani.
  Doamna are deja TREI!
  Acesta fiind al patrulea an de detasare.
  Cum si pentru care motive s-a incalcat si de data aceasta legea? (Detasarea in interesul invatamantului nu intra in calcul pentru ca nu intruneste conditiile).

 2. Foarte bun articolul si plin de seva! Nici nu cred ca mai este necesar sa ne miram. Chiar ar fi fost uimitor ca lucrurile sa nu stea asa!
  Pacat ca suntem contemporani cu asemenea persoane care sunt deja inutile. Prin insusi faptul ca consuma oxigenul altora!


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s