Praga nu-şi uită eroii. România tace.

În noaptea de 17 noiembrie 2009 Praga a fost luminată de lumânările aprinse în amintirea Revoluţiei de Catifea, a confruntărilor dintre studenţi şi forţele de ordine comuniste din 17 noiembrie 1989, a clipelor de curaj, solidaritate şi onoare pe care demonstranţii împotriva regimului comunist le-au transformat în clipe de istorie.

17 Noiembrie nu este o zi obişnuită în Republica Cehă. În calendarul oficial este marcată ca o zi de sărbătoare naţională. 17 Noiembrie este Ziua Luptei pentru Libertate şi Democraţie. În această zi, cehii comemorează două evenimente remarcabile din istoria lor – unul s-a întâmplat în 1939, al doilea cincizeci de ani mai târziu, în 1989.

În 17 noiembrie 1939 studenţii au demonstrat împotriva ocupaţiei naziste, în 17 noiembrie 1989 tot studenţii au protestat şi au luptat în stradă împotriva guvernului comunist, luptele lor fiind scânteia care a aprins Revoluţia de Catifea. Forţele comuniste au intervenit cu brutalitate, studenţii fiind bătuţi, iar acest lucru i-a înfuriat pe cehoslovaci, aceştia declarând grevă generală şi ieşind în stradă în număr din ce în ce mai mare, până când Partidul Comunist Cehoslovac a anunţat, în 28 noiembrie 2009, că se retrage de la putere.

Revoluţia cehoslovacilor a fost încununată, la sfârşitul anului 1989, cu căderea regimului comunist şi întronarea democraţiei. Douăzeci de ani mai târziu, noaptea care le aminteşte de curajoasa lor luptă şi frumoasa lor victorie este onorată cu semnul păstrării ei în memorie. Vie, luminoasă, întru aducere aminte pentru generaţiile ce vor veni.

Mii de studenţi au mărşăluit prin Praga în noaptea de 17 noiembrie 2009, în amintirea acelei nopţi de 1989 în care mişcarea tinerilor cehoslovaci a fost reprimată brutal de autorităţile comuniste.

(Vaclav Havel în Balconul Revoluţiei din Praga, noiembrie 1989)

Vaclav Havel, liderul Revoluţiei devenit ulterior Preşedinte al ţării, a fost aclamat de miile de cehi prezenţi la eveniment: „Viaţă lungă, Havel!” şi „Mulţumim, Havel!” Vaclav Havel a depus o coroană în locul în care au avut loc ciocnirile violente între miliţie şi studenţi, în 1989. În acelaşi loc oamenii au aprins lumânări şi au depus flori şi fotografii ale epocii comuniste.

În Slovacia aniversarea a fost marcată prin publicarea, pe internet, a numelor foştilor agenţi ai poliţiei secrete a regimului comunist, slovacii cinstindu-şi Revoluţia, la rândul lor, prin momentele comemorative organizate în capitala ţării, Bratislava.

Organizatorii manifestărilor de aniversare a Revoluţiei de Catifea spun că  foştii comunişti se furişează înapoi în poziţii de putere, şi critică faptul că acestora nu li s-a cerut niciodată socoteală pentru excesele şi crimele comise în trecut.

În vremea asta, România tace

Oficialităţile de la Bucureşti, de conivenţă cu mass-media, au ales să tacă în legătură cu Revoluţia din Decembrie 1989. Avem de-a face cu cenzură prin omisiune, cu cenzură prin manipulare. Episoade întregi ale Revoluţiei de la Timişoara, Cluj, Braşov, Arad, Lugoj, Sibiu nu au fost evocate nici măcar într-o frază în marile cotidiane.

Exemplul ziarului România Liberă este, poate, cel mai trist, demonstrând intenţia de falsificare a istoriei adevărate a Revoluţiei Române. Într-un dosar ce poartă titlul „După douăzeci de ani”,  în Cronologia publicată în articolul „Revoluţia română din 1989, încă neterminată” sunt omise toate datele legate de Revoluţia de la Timişoara! Pentru autorii acestei pagini, pentru ziarul care poartă pe frontispiciu Libertatea câştigată cu sângele Timişoarei, nu există zilele de 16, 17, 18, 19, 20 decembrie 1989: zilele în care timişorenii au luptat în stradă cu forţele de represiune, în care au fost ucişi în stradă de forţele de represiune, în care au înfiinţat primul partid antitotalitar al Revoluţiei Române, Frontul Democratic Român, zilele în care Timişoara a fost declarată primul oraş liber al României în timp ce Ceauşescu era la putere, în care a fost declarată greva generală a întregului oraş, în care au fost purtate tratative cu guvernul Dăscălescu (căruia i s-a cerut demisia dictatorului Nicolae Ceauşescu), în care a fost dejucată prima mineriadă a istoriei decembriste a României (când muncitorii din bazinul Oltenia au fost trimişi să ocupe centrul Timişoarei), în care a fost emis primul Manifest al Revoluţiei române: A căzut tirania! şi prima Proclamaţie a Revoluţiei Române, citită în dimineaţa zilei de 21 decembrie 1989 din Balconul Operei din Timişoara.

Toate aceste fapte de curaj, eroism, sacrificiu s-au dovedit irelevante pentru politica României Libere. Şi nu e singurul ziar care a adoptat acest comportament. Adevărul, Jurnalul Naţional ocolesc cu obstinaţie subiectul Timişoara, propunând cititorilor pista falsă a loviturii de stat şi fuga şi procesul lui Ceauşescu.

În acelaşi timp televiziunile, cu excepţia notabilă a TVR3, convoacă la Mese rotunde privind Revoluţia Română numai persoane fără importanţă majoră în succesul Revoluţiei. Mai mult, sunt invitate persoane aparţinând fostei Securităţi, care fac efortul să le inculce românilor sentimentul că în Decembrie 1989 nici măcar o Revoluţie n-au fost în stare să facă.

Cei care în Decembrie 1989 au fost pe baricadele Revoluţiei n-au avut cum să anticipeze că, 20 de ani mai târziu, vor fi scoşi din istorie, iar poziţiile de forţă din statul român pe care ei îl eliberaseră de dictatură vor fi din nou ocupate de reprezentanţi şi urmaşi ai fostei nomenclaturi şi ai Securităţii române. N-au avut, de asemenea, cum să ştie că presa eliberată de cenzura lui Ceauşescu va fi prima care le va răstălmăci faptele – asta când nu-i va scoate cu totul din Cronologiile ei. Şi n-au avut cum să-şi închipuie că românii de rând, care în ’90 şi în ’91 au aprins lumânări în Bucureşti pe locurile în care camarazii lor au fost împuşcaţi, îi vor uita fără remuşcări…

Reclame

2 comentarii

 1. Stimate Domnule Claudiu Iordache, aveti perfecta dreptate,in timp ce in Praga ,natiunea nu a uitat de eroii revolutiei de catifea si comemoreza aceste evenimente,regimul politienesc dictatorial basescian ignora EROII MARTIRI care au fost ucisi in REVOLUTIA ROMANA DIN ACEL DECEMBRIE INSINGERAT ,al ANULUI de GRATIE 1989, asistam la TRUMFUL SECURITATIII asupra CONFISCARII UNEI NATIUNI si intoarcere in timp,UITAND DE REVOLUTIA ROMANA DIN DECEMBRIE 1989,IN MOD VOIT!, 😦
  Cu stima si pretuire Octav Pelin!

 2. Absolut rusinos si indignant.
  Sint foarte departe de realitatea romaneasca dar sint romanca si ma doare destinul patriei mele. Incerc sa inteleg de ce romanii nu pot iesi din marasmul minciunii, al falsificarii, al cersitului, al jeluirei, al tradarii ? Cred ca exista o explicatie : atitia ani de sclavie, de supunere si umilire sub cizma unui satrap ca Ceausescu & compania (Securitatea) au distrus, au anichilat autostima marii majoritati a romanilor, i-au injosit sufletele. Si atunci…de unde sa scoata valorile spirituale pentru a schimba cirma vietii noi ce s-a deschis la Timisoara acum 20 de ani? Indivizii ce au guvernat Tara Noastra au guvernat in spititul acestor valori, au demonstrat ca le au si le aplica? A simtit romanul la ei CINSTE, ADEVAR, CURAJ, DEMNITATE, SERVICIU, TOLERANTA, COMPASIUNE, UMILINTA, CAPACITATE, RESPECT, SOLIDARITATE….?
  Vor trece multi ani pina se vor limpezi apele la noi, pina ce vom trai democratic, pina ce vom invata sa fim cetateni liberi – responsabili, nu supusi sau libertini.
  Raul si autodistrugerea pe care o inoculeaza toate regimurile tiranice patrunde adinc in celulele noastre si ne transforma intr-o specie de invalizi care, sau nu stim cum sa luptam, sau ne complacem in nemernicie pentru ca este mai comod si fara pericol (aparent). Ma refer la grosul poporului pentru ca cei de la putere stim cine sint…si care le este originea ,ceauseschista ,cum spui dumneata .
  Popoarele gresesc, si gresesc amarnic. Cazul Venezuelei actuale este o dovada ca poate veni un farseur vociferant (Chávez) si poate pune gheara pe putere prin alegeri, si incepe sa „guverneze” prin manipulare si minciuna, falsifica istoria, divide tara in buni (ai lui, cei rosii) si rai (opozitorii) polarizind societatea in mod periculos, ameninta, inchide dizidentii, foloseste sicarios pentru al curata de „dusmani ” (asa se refera la adversarii politici), aduce mii de cubanezi pe care ii infiltreaza in toate institutiile statului, ofende opozitorii cind vorbeste …si vorbeste aproape tot timpul, este un presedinte mediatic. Aici, mergem in contra cursului istoriei; vrea sa construiasca „socialismul secolului XXI” ????? Nimeni nu stie la ce se refera, dar banuim ca la nimic bun!!!!!
  N-o sa-i fie usor pentru ca acest popor este obisnuit cu libertatea si nu va renunta usor la ea. Doamne ajuta! Pina una alta, ne tine intr-un razboi de nervi toate zilele date de Dumnezeu…
  Eu nu am decit cuvinte de admiratie si multumire pentru tot ceea ce ai facut si continui sa faci pentru a nu se pierde memoria istorica a romanilor de la Ceausescu pina azi, pentru a putea judeca intr-o zi pe vinovati, pentru a se face dreptate, pentru a putea sa incepem din nou, liberi si curati- cu lumina si speranta in suflet.
  Va veni o vreme cind Romania va straluci in Europa. Detest aceste vorbe: romanul invata din necaz. Cel ce se obisnuieste cu necazul, are mentalitate de victima si victima isi pierde toata energia vitala in oftat si jeluit si nu poate iesi niciodata la liman. Sa invatam din bucurie, din impliniri , sa nu ne identificam numai cu dramele si tragediile. Mintea trebuie hranita cu o gindire pozitiva, numai in felul acesta se fortifica , se clarifica, si poate functiona cu folos in momentele grele.
  Mergi totdeauna inainte, cu curajul si demnitatea ce-ti sint proprii. Nobletea , bunatatea si generozitatea sufletului romanesc stau ingropate undeva in adincimi… si oameni ca dumneata sint destinati sa scoata aceste virtuti la suprafata. Scrie, scrie, scrie …ca ceva ramine. Si VA RAMINE.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s